Thursday, March 29, 2018

Tempah Baju di Vietnam - (sehari siap)

Berdasarkan pengalaman saya setiap tahun ke Vietnam, memang setiap tahun saya akan upah baju di sana. Walaupun pelbagai negative review mengenai quality tempahan baju di sana, tapi saya tetap ambil risiko kerana di KL tempahan baju mahal dan susah. 

Utk tahun pertama, kami tempah baju di Kedai Lin.(dlm Benthanh). Beli kain dan tempah melalui kedainya third party). Tempoh siap 1.5 hari. (hantar ke lobi hotel). Bagi saya biasa2 je. tempahan lebih kurang RM100. (agak mahal). Kawan saya bajunya tak cantik dan terpaksa kembali ke kedai utk complain. 

Utk tahun kedua, saya tempah baju dengan Aunty Rose (dlm Benthanh juga). Aunty ni byk jual cotton tapi dia outsource kain dan lining dgn kedai sedara mara dia (sebelah menyebelah). Yang bestnya jahit chiffon dpt lining free 4 meter. Kos upah RM100 (ok jgk sbb baju lining biasanyanya double). Lining pun kita boleh pilih sendiri dan mmg sejuk kainnya. Tapi ukuran pulak tak ok. Nasib baik la saya mmg aim baju2 yang jahit di Vietnam ni saya pakai harian pergi kerja je. Kalau baju raya mmg saya beli readymade di butik. Takut nak ambik risiko.

Utk tahun ketiga (2018), saya cuba pula tempah sendiri dengan tailor. Saya beli kain dan lining sendiri dan kemudian bawa ke kedai jahit ni. Nanti saya sharekan lokasi. Tapi pastikan tanya dulu harga dan boleh siap awal atau tidak. Takut penat je beli kain tapi tailor tak sempat buat. Macam kes saya ni aunty ni buat dlm tempoh beberapa jam je. Hantar tgh hari malam dah siap. Saya perasan dia start jahit baju saya petang tu je. Sbb kami  banyak kali lalu lalang depan kedai beliau. 

Bagi saya sangat puas hati. Ukuran ok. Fashion pun ok. Aunty ikut mcm gambar yang saya tunjuk. Saya nak buat peplum yang ada tali. Kos upah RM90 termasuk lining di baju. (bayar dalam RM je)

Ptg tu saya bawa lagi sepasang kain cotton dubai utk dibuat dress. Kain saya beli sekitar kedai je. Siap pegi tanya aunty dulu boleh ke tak jahit baru patah balik beli. Aunty ambik RM70 utk dress without lining dan siap keesokkan malamnya.

Apa yang bestnya jahit di sini? 

1. Lokasi di Malay Street (sebelah hotel)
2. Anytime boleh jenguk dah siap ke belum baju (siap lambai2 kat aunty tgk dia jahit baju)
3. layanan baik..aunty ni mesra dan baik
4. Pantas 
5. Murah (RM70 sepasang)
6. ada fitting room (lepas siap aunty akan minta kita cuba dan tunjuk kpd beliau sekiranya nak alter)

ok itu saja share saya harini. diharap bermanfaat untuk yang nak mencuba dan bermasalah mencari tailor spt saya. Ni free promotion je berdasarkan pengalaman saya bukan iklan berbayar ya :). Tapi kalau tak confident saya nasihatkan bawa baju sample.



peplum lace bertali

dress cotton saya buat di Vietnam 

aunty bz potong kain

Lokasi kedai tempah baju di Malay Street
Nama Kedai : Tram
Alamat : Malay Street (selang 5 pintu dari Ha Tam Money Changer), berhadapan hajah Basiroh dan kedai makan Islam lain).






Tips :

Jangan lupa pesan nak zip di tgn (utk wuduk), jenis leher (by default diorang akan buat round neck). Kalau taknak ketat pesan awal2 "no sexy". 

****

Satu lagi utk beli kain lace atau cotton saya cadang survey dulu harga di Malay Street sebelum ke Benthanh. Saya dah terkena beli lace RM10 lebih mahal daripada kain di Malay Street. Corak semuanya sama. Kedai pun lebih selesa sbb boleh duduk bersila berbanding dengan dalam Ben Thanh yang panas dan agak memaksa. 

saya memang plan lepas ni kalau pergi lagi akan beli di Malay Street je. Saya tak suka Ben Thanh tu..

****
conclussionnya saya sayang sgt aunty ni. Jumpa lagi thn dpn aunty ! Happy me :)

Sebarang pertanyaan boleh tinggalkan comment ya. 




Tuesday, March 27, 2018

Trip shopping ke Ho Chi Minh 2018

Ini merupakan trip kali ke-3 saya ke HCM berturut-turut setiap tahun.. tapi saya sharekan juga di sini info yang berkaitan sementara masih ingat..kalau dah lama nnt takut lupa ...

1. Tiket Malindo Air : RM381.60 (free 30kg utk 2 bag) * selepas Dec 2017 hanya 25kg unlimited bag

2. Tarikh : 19-22 March 2018 (4 hari)

3. Hotel : Saigon Pink 2 (32 Nguyen An Ninh Street, District 1 Ho Chi Minh City Vietnam) RM147 (2 pax)/night  Total : RM444 (VD 2,588,888)

4. Sim Card : Vinaphone VD 135,000 (9GB) = RM22
* simcard hanya valid 2 bulan

saya beli simcard ni luar Arrival Airport sbb malas nak pikir. sebelum ni pun saya beli di situ syarikat yang sama. Kalau ikutkan ada banyak jenis kaunter simcard. Tapi sbb dah biasa dengan Vinaphone saya trs ke sana (kaunter hujung sekali). Lagipun kami taknak buang masa sbb rushing sebelum org balik kerja. takut jam pulak nak sampai ke hotel. 

5. Airport Transfer : kami ambik yellow bus no 49 : VD20,000 
* highly recommended sbb direct ke Ben Thanh dan cepat, lebih kurang setengah jam


Flight Malindo Air mmg terbaik...pizza sedap dan layanan tip top

pizza sedap atas Malindo Air.. seriously teringat2..tolong jangan tukar menu ya Malindo Air


flight entertainment...



CARA NAK CARI SHUTTLE BUS KE BEN THANH MARKET:

keluar je Arrival, lintas jalan dan nmpak ada banyak bas beratur di sebelah kanan.. (opposite Arrival). cari bas warna kuning ada counter kecik dan staff panggil2 nak bagi tiket. make sure tanya betul ke bas tu pergi Benthanh Market. (No. 49) Kenapa Ben Thanh? sbb majority hotel2 di kawasan tu. Dah sampai sana boleh la google map ke waze ke cara nak ke hotel ye..jalan kaki je jgn risau. 

option lain :  Bus No 152 = VD 10,000 (RM1), bas berhenti2. Memandangkan beza harga tak banyak elok la naik shuttle bus yang lebih express

option lain : Teksi  VD240,000 (RM48)




sup ikan kegemaran, daging masak serai tu pun sedap di Mansour

isi perut dulu sebelum jalan2 shopping

kami cuma berjalan kaki ke pusat shopping spt di Benthanh dan Malay Street

Saigon Pink 2.. mmg pilihan malaysian kerana lokasi strategik utk shopping dan makan halal

mee pho daging yang sedap...kami suka order di Halal Amin


kedai jahit baju kesukaan saya.. so far cantik je aunty ni jahit.. kalau tak confident bawak sample pun ok.. siap within 24 hours..nama kedai Tram.. lokasi di Malay Street..nnt saya sharekan details di next entry..sbb tak jumpa gambar


sarapan wajib.. bingka ubi hajah basiroh

hari ke-3 jalan2 ke Saigon Square

udang crispy ...

daging serai buat kali kedua ulang

shopping bag yang tgh trending skrg..comel kan..

jalan2 pasar malam setiap malam.. pukul 7 dah ada.. meriah sangat


subang ni saya suka sangat.. RM10-12 je



kopi vietnam pun sedap..kalau minum kat dlm kedai kurang sikit

barangan di Saigon Square..tapi better pakai Dong sbb RM diorang convert sikit sgt

layan kopi ais..tapi rasa tak sama la pulak dengan yang atas moto tu

jangan lupa sling bag mcm ni... better berwaspada

senyum lebar sebab abe belanja kopi sedap...

kerumun jangan tak kerumun...

rambang mata nak pilih kebaya kain cotton ni..RM40 je 



sempat ootd depan Post Office Saigon..kami jalan kaki je

Ok ni saya sharekan apa yang saya nampak dijual di Ho Chi Minh ya.. mungkin berguna untuk yang akan ke sana nanti.. semua gambar adalah di sepanjang Malay Street (area kedai makan halal)..
telekung yang berkualiti...pastikan cuba sebelum beli sbb setiap kedai tak sama tailornya ada yang sempit di dagu
Harga : RM35-RM55 (ikut design dan kualiti)


antara lace yang dijual memang rambang mata..

comel kan bag rotan ni... Harga : RM60-RM100

telekung paling murah saya jumpa 3xRM100 (pastikan cuba dulu)

kain lace lawa2.. semeter RM50 ke atas

telekung berkuali di Vietnam saya beli di kedai Sa Rony (hujung Malay Street).. agak mahal daripada tepat lain tp bg saya berbaloi dgn quality.. harga RM55

macam2 warna ada.. rajin2 la bersembang dgn budak2 kedai, biasanya stok akan datang setiap hari. Jadi kalau yang dicari takde boleh repeat esoknya

Next post : Tempah Baju Di Vietnam

Tuesday, March 13, 2018

Day 13 - Kia Ora New Zealand : Moeraki Boulders - Omarama - Twizel - Lake Pukaki - Lake Tekapo

Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba..  Main purpose kami ke NZ pada bulan Nov adalah utk mencari bunga lupin yang hanya keluar pada bulan 11-1 setiap tahun (musim bunga). Kalau lambat sikit boleh jumpa dengan bunga Lavender juga.

Kami checkout agak lambat hrni lebih kurang pukul 10am (iaitu paling lambat checkout) selepas bersarapan dengan penuh nikmat di depan cabin kami.

ok jom bergambar dulu sebelum check out...


banyak port cantik utk bergambar..masa je tak cukup..sbb smlm dah gelap

***
destinasi seterusnya ke Omarama utk isi minyak sbb perjalanan ke Tekapo jauh lagi.. di Omarama ni ada 2 stesen minyak boleh la compare harga ya tu nampak tak besar terbentang harga minyak kat sign board depan.


singgah di Four Square. banyak tempat ada convenience store ni

sebelah four Square Omarama ada free wifi zone..apa lagi!














terus update gambar di Instagram :D

haa tudia dah jadi anti sosial































































































ok seterusnya kami sambung perjalanan dan target lunch di High Country Salmon.

sementara tu kami jumpa pulak tempat yang kurang diketengahkan dlm blog2 sebelum ni. Namanya Ahuriri Bridge. kat sini banyaknya Lupin yang cantik2.. rugi sangat la kalau tak singgah kan...
























cantiknyaaaaa.... walaupun cuaca panas terik masa ni...
tercapai hajat nak jumpa dengan bunga lupin ni..






















lepas puas bergambar dan main drone kat sini kami terus gerak untuk beli salmon fresh di High Country.

***
sementara tu jumpa pulak sebelah kiri kami ni Lake Pukaki yang berhampiran dengan Twizel, singgah lagi! cantik yang amat... siap ada mat mat saleh berenti mandi...




























Amacam mabuk tak dengan scenery New Zealand?

ok dah sampai High Country Salmon, Twizel. Perut dah berekeroncong jom jom lunch dulu...









boleh beri makanan free kepada ikan2 salmon (dedak)



sushi tu sedap gila sbb fresh sgt segala vege yang dia masukkan...

fresh salmon..tapi harga boleh tahan

kami beli jugak la utk masak asam pds malam ni di Tekapo

























Masa kami sampai banyak makanan dah habis sbb org terlalu ramai...

** sebelah petangnya kami pun sampai di Tekapo Lake Motel yang paling mahal sepanjang di NZ.. itupun limited..kami booking awal kalau lambat mmg cepat habis peak time...

sampai pun agak rushing sbb mana nak bergambat mana nak berkejar nak memasak di shared kitchen lagi...





ni ensuite kami

sebelum gelap

pemandangan dari depan ensuite kami
  
lawa kan view... betul2 ngadap Lake Tekapo

sempat lagi posing dpn blk...

cantiknya lupin...
shared kitchen..kurang kemas dan bersih..mungkin terlalu ramai

hari pun dah gelap...rasanya waktu ni dah pukul 8.00pm


















inilah salmon yang kami beli..nampak sikits sbnrnya byk

salmon masak asam pds dan salmon bakar